Hírek

Budapestre érkezik az FC Barcelona utánpótláscsapata

Immár harmadik alkalommal szervez nemzetközi tornát a Barca Academy Hungary. Az FC Barcelona hivatalos magyarországi labdarúgó-akadémiája kedden sajtóreggelin mutatta be az idei torna résztvevőit, melyre a hazai kiemelt magyar akadémiák mellett hét ország résztvevői érkeznek, köztük az FC Barcelona utánpótláscsapata is. A rendezvényen bemutatkozott Balogh Barna, az egyesület új vezérigazgatója, valamint bejelentették azt is, melyik korosztály képviselőinek lesz lehetőségük kiutazni 2024-ben a La Masiára, a katalán egyesület legendás utánpótlásműhelyébe.

„Helyzet van – mozgásban a Barca Academy Hungary” – kezdte a keddi sajtóreggelit Balogh Barna, az akadémia új vezérigazgatója, aki az egyesület több újdonságáról, híréről is beszámolhatott az érdeklődőknek. A fő fókuszban az egy hét múlva rajtoló, augusztus 29-30-án esedékes III. Barca Academy Hungary Cup volt, amelynek köszönhetően immár harmadik alkalommal vehetnek részt nemzetközi tornán a hazai elitakadémiák.

A THSE Sportpályán idén is négy korosztály lép pályára, ezúttal a 2012, 2013, 2014 és 2015-ös születésűek. A hazai résztvevők között ott lesz az FTC, az Újpest, az MTK, a Fehérvár, a Győr, a Vasas, a Debreceni Olasz Focisuli, a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia, Eger, III. kerület és a Kelen, valamint a Kocsis Kupaamely a névadó, Kocsis Sándor nevével fémjelezve a kisebb csapatoknak is lehetőséget ad a részvételre – idei győztese, az Újbuda FC is.

A külföldi résztvevők közül ebben az évben kiemelkedik az FC Barcelona, amely a 2012-es korosztályban indít csapatot. A katalán együttesen kívül jön még spanyol (Girona), osztrák (LASK Linz), bolgár (CSZKA Szófia), szerb (Partizan Beograd, Coerver Academy), szlovák (DAC), montenegrói (FK Onogost Niksic, FK Zlatna Lopta, FK Drezga Piperi) és román (Sepsi) együttes is!

„Immár a harmadik Barca Academy Hungary Kupára készülünk, elmondhatjuk, hogy a magyar csapatok és akadémiák már visszajárnak hozzánk, és azt is, hogy ismét sikerült növelni a külföldi résztvevő együttesek számát. Ez azt mutatja a számunkra, hogy ennek az eseménynek presztízse van, amelyen szívesen vesznek részt a legjobb utánpótlásműhelyek” – mondta el Balogh Barna.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a magyar akadémiák és neves külföldi együttesek, köztük a Barcelona U12-es csapata elfogadták a meghívásunkat. Különösen örülök ennek azért, mert a mi játékosaink így újabb magas színvonalú eseményen mérettethetik meg magukat, ahogy tették ezt az idény során a Barca Akadémiák világbajnokságán, valamint több nemzetközi tornán” – tette hozzá Martí Nadal Velasco, a Barca Academy Hungary szakmai igazgatója.

A sajtóreggelin további témákat is érintettek. Balogh Barna visszatekintett az idei év kezdetére, amikor az Akadémia négy játékosa (Bálint Balázs, Bálint Áron, Kutak Olivér és Putics Benett) edzőtáborban vehetett részt a világszerte híres La Masián, ahonnan világsztárok sora került ki, köztük minden idők egyik legsikeresebb labdarúgója, Lionel Messi. A vezérigazgató bejelentette, 2024-ben újabb fiatal labdarúgók bizonyíthatnak a katalán klub szakemberei előtt, mégpedig három korosztályból, a 2009-ben, a 2011-ben, illetve a 2013-ban születtek között. Ezzel kapcsolatban Balogh Barna kiemelte, a három korosztály képviselőinek a barcelonai út lehetősége miatt különösen is érdemes jelentkezniük az Akadémiára, de mindenkit várnak, aki elmúlt már négyéves, de még nem töltötte be a 17-et. A sajtóreggelin részt vett Alberto Tavira Molina is, az együttesnél edzősködő szakember korábban maga is a La Masia növendéke volt.

A klubvezető beszámolt továbbá a korábbi időszak sikereiről is. A nyár folyamán mintegy 80 gyermek részvételével indítottak labdarúgótábort Balatonszárszón – ez a létszám azt jelentette, hogy túljelentkezés volt az eseményre, ezért jövőre már több balatoni helyszínen rendezik meg. A nyár elején az együttes toborzóeseménye is kiválóan sikerült, amelynek köszönhetően 50 játékossal nőtt az akadémia létszáma, és folyamatosan érkeznek új jelentkezések az együttesbe.

Beszámolt továbbá arról is, hogy a Medalyst nevű alkalmazással digitalizálják a klub belső kommunikációját, valamint hogy a 2022–2023-as szezon folyamán immár második alkalommal vehetett részt a klub öt csapata a Barca Academy World Cupon. A legszebb sikert ismét a 2012-es születésűek érték el, akik 2022-ben a döntőig meneteltek, most az egy évvel idősebbek között is bejutottak a világ nyolc legjobb csapata közé! Ugyanez a korosztály pedig egy héttel később Salouban megnyerte a Mare Nostrum Kupa Ezüst Körét – ezek az eredmények azt mutatják, hogy bár csupán négy éve van Magyarországon az együttes, már most felmutathat szép hazai és nemzetközi sikereket.

© 2019 Barca Academy Hungary. All Rights Reserved. | Website: incluDesign.hu

Search