Hírek

Martí Nadal: „Ez kulcsfontosságú volt a sikeres idényünkhöz”

Már több, mint egy éve dolgozik akadémiánkon Martí Nadal Velasco, ám a 2022–2023-as szezon volt az első, amelyet az elejétől a végéig a Barca Academy Hungarynél töltött. Szakmai igazgatónkkal a mögöttünk hagyott idény tanulságairól, a következő bajnoki év kihívásáiról, valamint a nyári pihenésről is beszélgettünk.

– Milyen célkitűzésekkel vágott neki az Akadémia a 2022–2023-as idénynek?
– Az Akadémia strukturálisan némileg átalakult a szezon elején. Fontos kitűzött célunk volt, hogy három új edzőt hozzunk Barcelonából, ezzel megerősítve a szakmai stábunkat. A hozzánk érkező trénerek új nézőpontokat hoztak a játék és a játékosok megértését illetően. Kiváló kapcsolatot alakítottak ki a helyi edzőkkel, ez kulcsfontosságú volt a sikeres idényünkhöz.

– Nemcsak minőségben, mennyiségben is sikerült előrébb lépnie a klubnak.
– Igen, valóban így van. Enric Aguilera vezetésével megnyílt a hidegkúti bázisunk, amely sok új lehetőséget hozott a számunkra. Az új helyszín megteremtette a lehetőséget egy lánycsapat megalapításához, és a megnyitásának köszönhetően bővült a létszámunk, nemcsak Hidegkúton, hanem a két másik helyszínünkön, a Fehér úton és a Kánai úton is. Az Akadémia fontos célkitűzése volt az is, hogy a vezetőség kapcsolati hálózatát kihasználva segítsünk a nehezebb helyzetben élőkön. Ennek köszönhetően fejlődött további az ózdi jótékonysági programunk, amelyre a jövőben is nagy hangsúlyt fektetünk. 

– Eközben véget ért a szezon a csapataink számára is. Hogy tekintesz vissza a mögöttünk hagyott idényre?
– A teljesítményt tekintve a 2008-as és 2009-es piros csapatunkat érdemes kiemelni. Nemcsak a pályán elért sikerek alapján, hanem amiatt, ahogyan elérték ezeket. Mind a mutatott játékuk, mind a viselkedésük, mind az a hozzáállás, amit az idény során képviseltek, példaértékű volt. A Barcelonából hozott értékrendünk alapján sokszor beszélünk arról, hogy a sikert nem csak a győzelmek és a trófeák jelzik. Ezt a vonalat követve dicséret jár minden egyes csapatnak, ahol fejlődést láthattunk, ahol előrébb tudtak lépni a játék megértésében, és ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig fejlődni tudtak a játékosok.

 

 A koronavírus-járvány végével újra kinyíltak a kapuk, és talán ebben az idényben adódott az eddigi legtöbb lehetőségünk arra, hogy külföldi kupákon is részt vehessenek a mieink.
– Amikor nemzetközi tornán indulhat egy csapatunk, az mindig nagyszerű lehetőség a játékosok számára, hogy új kihívásokkal találkozhassanak, új élmények részesei lehessenek, és megmutathassák a nagy világnak, mit tudnak a pályán. A fejlődésük szempontjából nagyon fontos, hogy más kultúrák csapataival szemben is megmérettethessék magukat, ezért a jövőben is szeretnénk kihasználni az ilyen lehetőségeket. A 2010, 2011 és 2012-es csapataink az Interligában értek el szép eredményeket. Ez egy igencsak erős nemzetközi bajnokság, amely során cseh, lengyel és szlovák ellenfelekkel szemben léphettünk pályára.

– Az Interliga mellett voltak néhány napig tartó kupák is, amikor külföldre utazhattak a srácok.
– Első alkalommal vehettünk részt Olaszországban a Trofeo Citta di Jesolo Kupán. Emellett jártunk Montenegróban, Romániában vagy éppen Salouban is, utóbbi helyszínen a 2012-eseink megnyerték a Mare Nostrum Kupa Ezüst Körét. És természetesen a Barca Academy World Cup idén is a szezon egyik, ha nem a legnagyobb élménye volt, rengeteg tapasztalatot hoztak haza onnan a srácok, akik szépen helytálltak.

 – Előre tekintve a következő szezonra, milyen változásokra lehet számítani? Érkeznek új edzők?
– Nem túl sokra, szeretnénk stabilitást kínálni, és megtartani azokat az edzőket, akik velünk dolgoztak a mögöttünk hagyott idényben. Már a szezon közben is növeltük a trénereink számát, hogy minél jobban kielégítsük az Akadémia működtetésének igényeit. Nagyon fontos a stabilitás, hiszen így tudjuk fenntartani a klub megfelelő működését.

– Egy távozó személye azonban már ismert, Lucas Ferrernek búcsút intettünk. Vele egy olyan edzőt veszít az Akadémia, aki nagy népszerűségnek örvendett a játékosok, a szülők és az edzőtársak körében is.
– Lucas munkája az Akadémia sok területére hatással volt. A klub növekedésének kulcsszereplője volt, de mi is sok lehetőséget kínáltunk neki a fejlődésre. Nagyon hálásak vagyunk az itt végzett munkájáért és sok sikert kívánunk neki mind a magánéletében, mind a karrierjében. Az általa hagyott űr lehetőséget kínál más edzőknek, hogy több felelősséget vállaljanak a vezetés területén, például Albert Tavirának, aki átveszi a nagyobb csapatok koordinálását, valamint a 2008-as piros csapat vezetését. Biztosak vagyunk benne, hogy remek munkát végez majd, és az eddigi tapasztalatának köszönhetően elősegíti a további fejlődésünket.

 

– Hamarosan itt a nyár vége, ez azt jelenti, hogy ismét jön a Barca Academy Hungary Cup.
– Igen, a III. Barca Academy Hungary Kupa auguszus 29-én és 30-án lesz, ismét a THSE Sporttelepen. U9-es, U10-es, U11-es és U12-es korosztályból jönnek majd a résztvevők, a legjobb magyar csapatok ismét velünk lesznek, ahogy természetesen érkeznek nagynevű külföldi résztvevők, valamint a Barca Academy Barcelona csapata is.

– Hogyan tekintesz előre a következő idényre?
– Ez lesz az Akadémia ötödik szezonja, így már kijelenthető, a magyarországi egy stabil projekt. A következő idény kihívása lesz, hogy a szakmai stáb optimalizálásával elősegítsük a játékosok fejlesztését. Strukturálisan szeretnénk még profibbak lenni, hogy jobb válaszokat tudjunk adni a játékosaink igényeire. Erre egy jó példa, hogy a 2007-estől a 2010-es korosztályig edzőtáborokat szerveztünk a csapatainknak Kiskőrösre. Vagy éppen azzal, hogy fejlesztettük a kapcsolattartásunkat a családokkal, ezt folytatni szeretnénk, hogy még közvetlenebb legyen a kommunikációnk velük. Volumenben is szeretnénk előre lépni, erre remek alkalom volt a kiválasztó eseményünk, amelynek köszönhetően több, mint ötvennel növeltük a létszámunkat. Emellett szeretnénk fejlődni a lánycsapatok terén, már ott is több, mint huszonöt játékosunk van. A szabadság utáni első kihívásunk pedig a balatonszárszói táborunk lesz, amelyre nagy számú jelentkezés érkezett.

– Ha már szabadság – hol töltöd idén a pihenőidődet?
– Barcelonában a családommal és a barátaimmal, akikkel a szezon közben nincs időm együtt lenni. Július 26-án jövök vissza a felkészülési időszak elejére, amikor a 2007-as és a 2008-as piros csapatunk megkezdi a munkát.

© 2019 Barca Academy Hungary. All Rights Reserved. | Website: incluDesign.hu

Search