Hírek

Barca-nevelés látogatta meg szerdai edzésünket

Edzői képesítése apropóján a Barca Academy Hungary egyik tréningjén járt David Babunski. A labdarúgó NB I-es Mezőkövesd Zsóry észak-macedón válogatott középpályása, az FC Barcelona saját nevelésű játékosa a La Masián töltött éveiről és a futballszerelem kialakulásáról is mesélt nekünk.

 

– Mit adtak az FC Barcelonánál töltött évek, a La Masia, hogyan segítette ez a későbbi karriered?
– 
Kiváltság volt a történelem és jelen talán legjobb futballakadémiájának a részese lenni. Rengeteg értéket adott az életemhez és a karrieremhez egyaránt. Büszke vagyok rá!

 

– Melyek a Barcelona utánpótlás-nevelésének a fő jellegzetességei?
– 
A Barcelona játékosnevelése főleg a labdatartásra, a támadó jellegű futballra fókuszál, továbbá szintén fontos az egyéni tehetségek kiemelése. Egészen fiatal koruktól kezdve sok-sok éven át edzik és nevelik őket, amíg készen nem állnak arra, hogy az első csapatban játszhassanak. A Barca nevelésfilozófiája nagyon híres és népszerű hosszú évtizedek óta.

 

– Van kedvenc pillanatod a Barcánál eltöltött évekből?
– 
Az ott töltött tíz évemnek minden állomása jelentősen hozzátett az életemhez és a karrieremhez. Természetesen az, hogy az első csapattal sokat edzhettem együtt, illetve, hogy olyan edzőkkel találkoztam az öltözőben, mint Pep Guardiola, Luis Enrique vagy Gerardo Martino, hatványozottan gazdagította a tudásomat és a készségemet.

 

– Futballcsaládból származol, ez hogyan befolyásolta a hozzáállásodat a sportághoz?
– 
Az édesapám is futballista volt, és ez valóban hozzátett a foci iránti érdeklődésem kialakulásához, ennek ellenére úgy érzem, már nagyon fiatal koromban természetesen, magától jött a szenvedélyem a labdarúgás iránt. Anyukám mindig azt mondta, hogy labdával együtt születtem. Szerencsésnek tartom magam, hogy igazán fiatalon megtapasztalhattam ezt a fajta rajongást, amely azóta is hajt tovább a karrieremben. Imádom ezt a sportágat, továbbra is tart a szenvedély, ezért is kezdtem el nemrég edzőnek tanulni.

 

– Mi a véleményed a Barca Acadmeny Hungary munkájáról? Jártál már itt korábban?
– 
Most vagyok itt először, az UEFA B-licenc házi feladatomhoz ezt a csapatot választottam, mivel Alberto Tavira Molina, egy korábbi barcás csapattársam itt edzősködik. Örülök, hogy most itt követhetem a munkáját és tanulhatok tőle. Abszolút le vagyok nyűgözve az itteni körülményektől, szuper nézni az edzést, jönnek is vissza az emlékek arról, amikor én voltam ennyi idős, mi is a Barcában hasonló feladatokat végeztünk az edzésen.

– Mit jelent ez a lehetőség a fiatal játékosok számára?
– 
Sok értéket ad a játékukhoz, ha profi labdarúgók akarnak lenni, itt magukba tudják szívni a Barca filozófiáját, struktúráját és az edzők tudását, ez pedig sokat segíthet nekik a jövőben.

 

– Mit jelent a gyerekeknek Barca-mezben játszani, mi volt a te tapasztalatod?
– Nekem ez egy valóra vált álom volt. Természetesen ez mindenkinek más érzés, azonban nekem az, hogy a futballtörténelem egyik legsikeresebb csapatának a részese lehettem, rengeteget jelentett és minden egyes napot, amit ott tölthettem, nagyon élveztem.

 

Megkérdeztük edzőnket, Alberto Tavirát is, neki milyen volt David Babunskival együtt futballozni:

„Nagyon szerettem együtt játszani, edzeni vele. Megközelítőleg tizenöt éve játszottunk együtt, a Barca mellett a katalán nemzeti csapatban is. Igazán jó barátokká váltunk, a pályán kívül is sok időt töltöttünk egymással. Szerintem ő az egyik legjobb játékos jelenleg Magyarországon. Remek lehetőség neki, hogy edzőnek tanul, és örülök, hogy itt van nálunk, illetve az Akadémiánkon tud tapasztalatot szerezni.”

© 2019 Barca Academy Hungary. All Rights Reserved. | Website: incluDesign.hu

Search