Hírek

Jordi Amorós: „Amikor este lepihensz, csak az marad meg, hogy a gyerekek boldogok”

Ugyan a pirospaprikát nem szereti, mégis talán csípős humora az egyik legfőbb ismertetőjegye. A Kánai úton többször megfordulóknak talán már nem kell bemutatni, a mindig rendkívül közvetlen és jó kedvű spanyol trénerünket, Jordi Amoróst. A budai edzőközpont lelkével és koordinátorával, egyben a Barca Academy Hungary 2009-es kék együttesének edzőjével a karácsonyi ünnepeket megelőzően beszélgettünk az idei esztendő kihívásairól, élményekről, jövő évi tervekről és persze a várva várt ünnepekről.

 

 

– Az őszi szezonnak már egy ideje, de lassan a 2021-es évnek is vége. Milyennek élted meg ezt az esztendőt?
– Ez a harmadik évem itt Budapesten, így rendkívül komoly fejlődést látok a gyerekeken ebben a távlatban most már, szó szerint a szemünk előtt nőnek fel. Nemcsak technikailag léptek előre, nagyon jól használják a területeket is a pályán, ami hatalmas különbség az előző évekhez képest. Egyre jobban elsajátítják a klub, az akadémia filozófiáját, ez nem titkoltan az egyik alapvető célunk. A csapatommal ez az első idényem, de a kezdeti nehézségek ellenére nagyon elégedett vagyok a 2009-es kék együttessel. Szerencsére tökéletesen értik a játékot és az edzések felépítését, mindannyian remek srácok, nagyon büszke vagyok rájuk.

 

– A koronavírus, ahogyan hétköznapjainkat, úgy a ti munkátokat is a feje tetejére állította. Hogyan birkóztatok meg a nehézségekkel?
– A tavalyi esztendő és az idei év eleje valóban elég nehézkes volt a vírus miatt. Folyamatosan voltak hiányzók, szinte nem volt edzés vagy meccs, amelyen ugyanolyan összetételben tudtunk volna megjelenni. Ennek ellenére szerencsések vagyunk, mert tudtunk edzeni, akkor is, amikor álltak a bajnokságok. Betartottuk a szabályokat, maszkot viseltünk. Nehéz volt, de szerencsére túléltük és tudtunk dolgozni. Ha újra ilyen történik, készen állunk ugyanilyen körülmények között is a folytatásra. 

 

– Hogyan sikerült az őszi szezon, hol telel a csapat a tabellán?
– Mi a BLSZ U13-as bajnokságában méretjük meg magunkat hétről hétre, ott, ahol az eggyel idősebb, 2008-as sárga csapatunk is versenyez. Rubén Morales szakmai igazgató javaslatára neveztünk a 2009-es kék csapattal ebbe a ligába, amit nem bántunk meg, hiszen a srácok tökéletesen megállják a helyüket az idősebbek között, a hatodik helyen zártuk az őszt.

 

– Mik azok a pillanatok idénről, amelyek különleges helyet kaptak a szívedben?
–  Talán kettőt emelnék ki, az egyik a nyári tábor Szlovákiában, amit mindannyian nagyon élveztünk, a másik pedig talán a prágai nemzetközi torna. Erről a két eseményről rendkívül kedves emlékeket őrzök, de szerintem mindenki, aki a részese volt. Látni a gyerekek arcát, csillogó szemét, ez az, amiért megéri ezt végezni. Amikor este fáradtan lepihensz, csak az marad meg benned, hogy a gyerekek boldogok!

 

– Az akadémia a játékosok képzése mellett az edzők tudásának naprakészen tartására is komoly hangsúlyt fektet. Miben sikerült neked előre lépned idén?
– Mivel mi nem idevalósiak vagyunk, a nyelvbéli különbségek miatt akadnak néha nehézségeink, hiszen annak ellenére, hogy angolul tökéletesen megértjük egymást, rengeteg olyan spanyol kifejezés van, amit nehéz akár a magyarba vagy az angolba átültetnünk. Ebben próbáltunk és próbálunk folyamatosan előrelépni a kollégákkal az állandó szakmai képzések mellett. A személyes fejlődés magunknak és a gyerekeknek egyaránt fontos, ezért mi is hétről hétre igyekszünk jobbak lenni

 

– Spanyolországban töltöd a karácsonyt és a szilvesztert?
– A családom Barcelonához közel, Tarragonában lakik, velük töltöm az ünnepeket. Mi otthon a 24-e estét baráti körben töltjük, 25-én és 26-án a családdal vagyunk, együtt ebédelünk, vacsorázunk. Az újévet is közösen ünnepeljük, de a legfontosabb számunkra január  6. este, amikor a három királyok is ajándékot hoznak a gyerekeknek. Nagyon örülök, hogy most haza tudok repülni, mert tavaly a koronavírus miatt nem sikerült elutaznom a családhoz.

 

– A karácsonyi menübe becsempészel ilyenkor egy-egy magyar fogást?
– Kedvelem az itteni ételeket, a kedvencem a gulyásleves, ami megunhatatlan, emellett pedig szeretem, hogy sok magyar étel rizzsel készül, mint nálunk Spanyolországban. A pirospaprikás ételeket viszont nem eszem meg, az étteremben is mindig kérem a pincért, ne tegyenek az ételembe. Otthon karácsonykor nem igazán eszek magyar ételeket, a spanyol tradicionális ízek kerülnek ilyenkor előtérbe nálunk.

 

– Milyen célokkal vágsz neki 2022-nek?
– A legfontosabb, hogy lássam, a gyerekek folyamatosan tovább fejlődnek, miközben a legfontosabb tényező is megmarad, hogy élvezik a focit, az edzéseket, az együtt töltött időt. Az a lényeg, hogy boldogok legyenek, miközben a pályán vannak. Jövőre innen folytatjuk, Feliz Navidad para todos!

 

Lendvai András

 

TOVÁBBI ÉV VÉGI INTERJÚINK: 

 

© 2019 Barca Academy Hungary. All Rights Reserved. | Website: incluDesign.hu

Search